Cerita ‪#‎FakeAccount‬

Wajib baca !

Assalamualaikum dan salam ceria. Ini kisah fake account facebook saya yang berlaku beberapa hari lepas. Dalam masa 4 hari, sehingga 2 fake account yang menggunakan gambar peribadi saya, saya jumpa.

ir sofian akademi jl fake account fb minta berhati-hati 02

Juga ucapan jutaan terima kasih saya ucapkan kepada semua sahabat facebook yang membantu membatalkan niat salah seorang friend @ follower saya yang mengambil gambar profile saya dan membuka fb baru mereka sendiri.

 

Alkisahnya…

Sebelum ini saya tidak berapa maklum tentang hal ini.

Apa yang berlaku sebenarnya?

dan

Apakah kesan terhadap anda?

‘Jika anda juga dipalsukan’

.

.

Bagi segelintir orang, facebook hanyalah ruang untuk anda bersosial dan update aktiviti anda. Aada yang menggunakannya untuk mencari rakan lama , ala-ala jejak kasih gitu. Dan mungkin ada yang peminat politik, hiburan, dan hendakkan update terkini perkembangannya dengan mudah. Malah, ada yang mencari resepi dan pelbagai tips makanan, kesihatan, kewangan dan sebagainya mengikut selera masing-masing laa kan..

Ada banyak lagi aktiviti manusia yang tersendiri , anda senaraikan sendiri lah!

 

Lebih jauh dari situ, di satu aspek lain , facebook adalah tempat sosial media yang menyediakan ‘ruang untuk berniaga’ dengan cara yang mudah !

 

Mengapa mudah?

 

Hanya disebabkan oleh 1 faktor utama ‘kapasiti penduduk’ di dalam fb yang paling ramai dan aktif berbanding dengan sosial media yang lain.

 

Apabila penduduk ramai, maka letak lah apa2 barang ramai orang akan melihat, jika kena dengan selera mereka dan mereka berminat. Mereka akan membeli. Range umur yang pelbagai jugak mempengaruhi fb menjadi ranking tertinggi di dunia.

 

Inilah ruang marketing yang murah dan mudah kepada para peniaga.

 

Sepatutnya ruang ini dimanfaatkan dengan sebaik yang mungkin oleh semua orang dengan sebaik-baiknya..

 

Namun manusia kan!

Dah nama pun manusia.

Allah jadikan dunia ini untuk manusia mencari jalan mereka sendiri. Nak pahala @ dosa. Nak cari jalan ke neraka @ syurga. Pilihan di tangan sendiri.

Berdasarkan kepada ‘ ilmu’

.

.

Apa persepsi saya apabila habis program Trade Gold For Money ( ‪#‎TG4M‬) malam itu, saya dapat makluman dari sahabat bff saya Tuan Jerry Zafrul Rizal Mat yang ada orang mengguna pakai gambar peribadi saya dan diletakkan atas nama orang lain sebagai identiti mereka!

 

ir sofian akademi jl fake account fb minta berhati-hati 03

ir sofian akademi jl fake account fb minta berhati-hati 04

Pada masa itu walaupun penat minda & fizikal , tapi saya memikirkan bahawa ” Somebody telah mengambil ic @ passport saya dan mereka meletakkan nama lain di situ! ”

 

Pastinya ia mesti berniat yang tersendiri dan anda sebagai pengguna fb juga pastinya merasakan ini bukanlah sesuatu yang baik untuk anda, tetapi sesuatu yang buruk kepada diri akan berlaku.

 

Janganlah bersangka baik dalam semua hal wahai adik-adik, abang & kakak !

Ini adalah masalah yang besar,

 

Tidak kiralah anda dikenali atau tidak dikenali , artis atau orang kampung macam saya ini, orang politik atau rakyat marhain sahaja. Ini melibatkan maruah anda !

 

Saya mohon kepada sahabat yang tidak terperasan perkara ini adalah perkara penting, cuba bayangkan ianya berlaku kepada anda!

ir sofian akademi jl fake account fb minta berhati-hati01

Dan saya sangat-sangat berterima kasih kepada sahabat yang faham dan mahir di dalam sosial media ini mahu membantu sebab mereka tahu kesannya terhadap individu tersebut.

 

Moral dari cerita fb ‘akaun palsu’ ini.

1) hati-hati untuk anda pos gambar dan lokasi anda
2) bersedia dengan pelbagai kerenah manusia yang akan meletakkan position diri mereka di sisi anda sebagai rakan ‘friend’, sahabat, musuh dalam selimut, musuh yang nyata
3) prihatin dengan hak anda sebagai manusia yang mempunyai kebebasan berfikir, bercakap dan sebagainya.
4) anda sendiri boleh tambah…
5) anda sendiri boleh tambah…
dan seterusnya …

 

Moga bermanfaat kepada kita semua wahai sahabat fb yang saya hormati.

 

Jika anda juga menjumpai gambar saya pada profile gambar milik nama lain, maklumkan lah kepada saya segera. Supaya tindakan selanjutnya boleh diambil. Saya tidak ingin ada yang mengambil kesempatan atas orang lain dengan menggunakan identiti saya.

 
Like & share
www.irsofian.com ‪#‎irsofian‬

Dapatkan Ebook

'Knowledge Trading Version 2' Sekarang!

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Ir Sofian will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.