Abam Sado

 

Bina Badan?

Sekarang ni saya lihat macam dah jadi trend orang laki nak jadi abam sado, nak badan berketak-ketak. Mungkin sebab pengaruh televisyen? Saya tengok title cerita sekarang pun pelik-pelik. I Love You Abang Bomba lah, Abang Sado Boleh Beres lah, macam-macam lagi lah.

Mungkin sebab banyak pendedahan cerita-cerita macam ni jugalah jadikan ramai anak-anak gadis tergilakan lelaki yang berbadan sado. Betul ke betul?

Tapi, apa yang saya lihat, kebanyakan mereka yang nak bina badan ni mesti dia orang pergi gym. Tetapi kenapa kena pergi gym? Exercise kat rumah aje tak boleh ke?

“Usaha keras akan membuahkan hasil”

Pergi GYM?

Bila saya tanya kepada pekerja saya, kenapa dia orang sanggup nak pergi gym semata-mata untuk bina badan? Dia orang cakap dekat gym ada macam-macam peralatan yang boleh digunakan untuk workout.

Ada makanan supplement untuk tambah tenaga, untuk percepatkan otot naik dan baiki tisu yang koyak. Ada coach yang akan pantau dan bantu cara workout yang betul.

Kalau pandai-pandai buat sendiri, takut tersalah langkah akan menyebabkan bukan otot yang keluar. Tapi akan wujudkan ruang-ruang yang tak sepatutnya seperti perut ada ruang buncit, otot pula muncul di bahagian yang salah. Lagi teruk  tangan atau kaki boleh terkehel.

Kalau saya selalunya cuma ambil pendekatan joging di kawasan perumahan aje. Tak ada sampai nak ke gym. Mungkin sebab faktor umur dan faktor tujuan bersenam kot. Saya senam untuk tingkatkan stamina masa mengajar student saya. Dia orang bersenam sebab nak badan yang sado. Jadi cara workout pun berlainan.

Same Concept

Bila saya fikirkan balik, sama aje konsep yang digunakan. Kalau nak dapat badan sado, kena pergi gym sebab ada banyak kelebihannya. Bahkan, cara bina badan lebih teratur dan lebih meyakinkan dengan tunjuk ajar coach.

Sama aje macam program yang saya buat. Siapa yang nak trading gold, boleh masuk program TG4M saya. Sebab apa? Sebab dalam program ni saya ajar macam mana nak trading gold dengan betul, cara dia, sistem dia, pengurusan masa dan kewangan, dan banyak lagi.

Memang boleh kalau nak belajar sendiri. Tapi belum tentu akan dapat jadi tarder yang bagus. Nak jadi trader yang bagus kena ada mentor yang boleh bagi guideline. Macam nak dapat badan sado, kena pergi gym dan ada coach yang train badan. Tak ke gitu?

“Apa jua yang dilakukan, tidak boleh dilakukan sendiri-sendiri. Mesti perlukan pantauan dan tunjuk ajar orang yang lebih pakar”

 

Dapatkan Ebook

'Knowledge Trading Version 2' Sekarang!

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Ir Sofian will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.