Assalamualaikum & good morning all traders

Bagaimana dengan pasaran gold hari ni? Ada yang dah tinjau-tinjau??

Jika minggu lepas, gold market telah melepasi zon kuning yang merupakan take profit pertama, dan masih meneruskan perjalanannya untuk ke zon kuning yang kedua. Bagaimana pula dengan minggu ini??

Jom kita analisis pula untuk minggu ni..

31 Julai 2017

Jika anda perhatikan semula chart saya pada minggu lepas, market gold dalam keadaan ditengah-tengah zon channel yang saya lukiskan. Ia menunjukkan tanda reversal di mana targetnya adalah garis lower channel. Kat bawah ni saya up balik chart minggu lepas.

Perhatikan!

pelaburan emas, teknikal analisis, gold investment, technical analysis, dvdgti

Dan untuk minggu ini, market gold telah pun turun ke garis lower channel seperti yang saya jangkakan.. Tahniah kepada yang berjaya mendapatkan profit.

Kebiasaannya selepas turun di lower channel, market akan membuat semula pendakian ke upper channel. Betulkah market gold akan ke situ??

 

1 Ogos 2017

Nampaknya gold sudah 2 hari sideway. Kita dah boleh standby untuk dia melompat ke next level. Maybe ia akan naik dulu. Then, jika news nfp menyebelahi usd, so gold akan berubah trend kepada bear.

Selain tengok market gold, anda juga perlu perhatikam market lain seperti USD. If something happen ngan usd, anda dah boleh siap sedia dengan market gold anda.

Lihat! Market dah mula bergerak dari sideway tadi. Ni adalah chart H1 yang anda perlu pantau setiap hari selain dari tengok timeframe besar.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Target seterusnya adalah price $1274.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Kalau anda perhatikan roadmap di bawah ni, saya ada adjust balik garis channel saya berdasarkan pergerakan market terkini. So, anda akan boleh dapat lebih tepat lagi hala perjalanan market.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Mata saya sekarang ni perhatikan aje zon kuning tu. Cecah aje zon tu adalah starting point market akan reverse semula.

 

2 Ogos 2017

Perhatikan roadmap saya di bawah ni. Lihat market dah start reverse ke lower channel.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Setakat ni nampak timeframe H1 & H4 ada tanda-tanda market akan reverse. Akan tetapi di timeframe D1 tidak menunjukkan signal yang cantik untuk reverse.

Bagi saya, perjalanan hari ini agak menarik untuk gold sebab price $1274 menunjukkan tempat rejection yang kuat malam semalam.

Kalau anda lihat, saya memang banyak menggunakan analisis untuk trade. Tapi kalau anda nak trade guna cara TG4M, tak menjadi masalah, masih berkesan.

Apa yang saya cuba nak explain adalah untuk mencari tanda-tanda reversal atau continuation pada ketika ini. Agar nanti mudah kalau anda nak buat trading dalam jangka masa panjang. Sebab memang kalau nak trade long term, anda perlu mahir dan hadam cara nak analisis pasaran ni. Ada formula-formula dia.

 

3 Ogos 2017

Tengok timeframe ni. market buat rejection.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Insyaallah. Gold akan terjun. Kalau tengokkan signal, dah almost complete yang gold akan terjun. Saya cuma menunggu confirmation dari timeframe H4 pula.

 

4 Ogos 2017

Cuba anda lihat channel yang saya lukiskan ni berdasarkan pergerakan market semalam.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

So far nampak gold masih follow earlier trend.

Yang bawah ni pula adalah time frame daily.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Malam ni ada big news yang akan memberikan direction kepada market dalam masa 2 ke 4 minggu. Jadi, lebih baik anda berhati-hati. Pastikan entry yang anda masuk tu betul dan tepat. Jangan sampai silap masuk entry sebab time big news ni kalau silap masuk, memang meranalah jawabnya.

Dalam memerhatikan market gold, saya juga melihat market-market lain seperti USD index.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Kalau anda lihat, USD index ni dah terlalu rendah. Hampir menyentuh zon support terakhir.

Selain itu, market oil di bawah ni pula sudah mula keluar dari kawasan channel.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Dan market Dow Jones di bawah ni.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Kalau anda perhatikan market-market ni, akan akan dapat predict bagaimana keadaan market gold.

Please follow and like us: