Assalamualaikum & good morning all traders

Jika minggu lepas market gold telah melepasi garisan zon kuning dan membuat rejection pada price $1274. Selain itu, terdapat juga big news pada minggu lepas yang membawa kesan kepada market selama lebih 2 minggu.

So, apa yang akan terjadi pada market gold minggu ini pula? Adakah gold akan membuat penurunan atau meneruskan pendakiannya??

Jom kita lihat apakah analisis saya pada minggu ini..

 

7 Ogos 2017

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Anda lihat pada roadmap yang  dilukiskan oleh student saya iaitu coach awie. Sila perhatikan garis purple dan hijau tersebut.

Jikalau anda lihat, price telah memecahkan zon purple tersebut dan berkemungkinan dia akan turun semula ke zon hijau di mana price $1245 yang mungkin akan membuat rejection sekali lagi. Nak tahu confirm ke tak, kita kena lihat pada candlestick lah nanti.. Yang ni maybe dalam jangka panjang sikit.

But, dalam masa terdekat ni anda cuba lihat pergerakan market gold dalam channel yang telah dilukiskan.

 

8 Ogos 2017

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Inilah apa yang saya maksudkan semalam. Lihat candlestick tersebut!

Anda juga boleh lihat pada chart saya di bawah ni.. price dari garis lower channel bergerak perlahan-lahan ke garis upper channel.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Ia masih lagi bergerak di dalam channel. Sekiranya price melepasi garis upper channel, lebih baik anda cut posisi sell anda. Lebih baik anda tidak merhayakan diri anda sendiri.

Oleh kerana market sentiasa berubah, dari down ke up pula..

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

So far rejection cun aje..

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Pergerakan yang terbaik!

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Ini merupakan bonus untuk anda yang tengok chart. Dan of course khusus untuk gold trder yang mengikuti group telegram signal Irsofian.

But, bare in your mind bahawa yang turun pasti akan naik semula. So, lock the tunnel tu!

 

9 Ogos 2017

Tahniah kepada yang telah berjaya mendapat profit.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Anda boleh perhatikan analisis saya dalam roadmap yang di atas ni. Dalam analisa kali ini, saya ada lukiskan ‘cangkul sakti’ yang merupakan teknik magic dalam silibus STS saya..

Kalau anda lihat, gold price telah menyentuh ‘cangkul sakti’ yang saya lukiskan dan kemudian membuat bounce back..

So, anda kena berhati-hatilah dengan trading anda hari ni, Sebab kebanyakannya market nak pergi lebih tinggi.

Semalam aje pun market gold dah huru hara tanpa big news.

Mana taknya, market gold volatile sangat. Pergerakan ni bukanlah satu tanda yang bagus buat gold.

Apa pun, gold dah pergi lower sejak NFP lagi dan semua signal menunjukkan gold akan terus pergi ke price rendah lagi.

Tapi, dengan stroung bounch semalam mungkin menunjukkan market akan berubah.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Sebagai scalper atau day trader, anda boleh follow aje trend. Dan jangan lupa untuk entry menggunakan time frame kecil iaitu M5.

Jangan lupa untuk study market dan bertenang. Kawal emosi dan kewangan anda.

Adakah price $1265 pecah??

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Lihat!

It repeat again!

Tunggu confirmation pada pukul 9.00am.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Nampaknya price telah memecahkan $1265 dan $1268. Dah masuk dalam zon kuning pula.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Pada mata saya gold nak test price $1275.

Lihat chart saya di bawah ini..

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Done untuk level $1275. Sekarang ni saya lihat pula pada price $1290. Ia merupakan level psikologi.

Sambil-sambil tu, saya lihat pada USD Index.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Ada rejection pada USD Index.

Pengsan lah kalau tembus support tu!

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Market oil pula.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

 

10 Ogos 2017

Anda boleh tangkap tak dengan apa yang saya terangkan ni?

Saya harap sangat anda dapat baca pergerakan market dan predict sebagaimana saya predict.

Lihat market gold hari ni. Tinggi betul dia panjat kan! Kalau ikutkan ni, price dah sampai tempat TP yang saya targetkan sebelum ni.

Lihat pada garis magenta yang saya lukiskan pada mingu-minggu sebelum ni.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

LIhat pula dalam time frame yang lebih besar di bawah ni..

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Ia menuju ke price $1290.

Pada saya, saya tak galakkan anda masuk posisi buy lagi. Sebab dah terlalu tinggi sangat market pergi ni. So, kena tungu confirmation kalau nak buat next movement.

Nampaknya ada potensi untuk ia menjadi reversal point. Tapi moemntumm masih kuat lagi nak pegi.

 

11 Ogos 2017

Masih menunggu signal yang jelas untuk pergerakan seterusnya.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Nampaknya price dah try 2kali, taoi still ada rejection.

Anda boleh jeling-jeling pada chart di bawah ni..

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Dalam timeframe lain pula. Anda lihat market masih lagi bermain-main dalam kawasan channel.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Masih lagi nampak dalam keadaan trending up. Tapi nampak juga market masih tak stabil. So jangan terlampau obses sangat.

Untuk jangka masa pendek, boleh nampak market nak bear.

Please follow and like us:

Dapatkan Ebook 'Knowledge Trading' Sekarang!

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.