Assalamualaikum & Good Morning All Trader..

Jika minggu lepas market gold masih lagi tercari-cari kemanakah arah yang dia sepatutnya pergi, walaupun dalam keadaan up trend. So, bagaimanakah pula pada minggu ini??

Adakah market gold akan membuat penurunan??

 

16 Ogos 2017

Hi..

Jika minggu lepas saya kata market gold tak stabil dan masih mencari trend. Sebab tu saya pesan pada anda supaya jangan obses sangat untuk trade.

Sebab waktu terbaik untuk kita trade adalah apabila kita tahu trend market tersebut.. Sebab tu bila saya tak nampak trend, saya kata tak tahu..

Untuk 2 hari yang lepas, market gold seperti berikan direction untuk pull back..

So, hari ni market gold macam mana pula?

 

Lihat USD Index pada pagi ni..

Jika mengikut prediction saya yang lepas, price akan pergi hingga ke $97.4.

Lihat pada USD,kelihatan seperti ada rejection yang kuat pada zon kuning di bawah tersebut..

Untuk market gold pula, ia masih menampakkan $1300 sebagai resistance yang kuat. Dan saya percaya orang lain juga melihat kepada price ini.

Sekarang ni price dalam situasi 50/50 sebenarnya.

Kalau anda lihat pada roadmap yang saya lukiskan, di bahagian bawah channel uptrend tersebut  market mungkin akan teruskan perjalanan follow channel tersebut hingga price $1300.

Cuba lihat roadmap yang ini pula..

Garis hijau yang saya lukiskan tu menunjukkan situasi market gold yang 50/50 sama ada naik atau turun..

Untuk tahu apa yang akan berlaku seterusnya, anda perlu apply strategi yang lain serta intermarket analysis.

Selain melihat pada market gold, anda juga boleh lihat pada market Dow.

Pada pandangan saya, Dow nak pergi ke price $23000. Maknanya Dow dalam mood bull..

Jadi, kesimpulan yang saya boleh buat untuk FOMC pada malam ni dan beberapa minggu atau bulan akan datang, gold mungkin akan dalam bearish mode jika market usd index dan dow follow trend seperti mana yang saya tunjukkan ni..

Kalau market gold naik pun, dia akan turun cari price $1300 semula.

Kalau naik pun akan cari 1300 then turun semula

Tapi saya nak ingatkan ni! Jangan trade masa news tau!

Lihat pergerakan seterusnya adalah $1245.

Saya melihat semua trader over the world menanti-nanti waktu news tersebut. Setiap orang mempunyai strategi in dan out masing-masing beserta fund mereka.

Kita tak tahu kemana market nak pergi ketika news nanti..

 

17 Ogos 2017

Macam mana dengan news FOMC semalam??

Hari ni market gold dah bergerak seperti yang saya target semalam. Market bergerak follow channel yang saya lukiskan tu..

Manakala market USD Index dan Dow pula menurun.

Tahniah kepada yang profit.

Akhirnya market gold kembali pada track asal setelah tercari-cari arah sebelum ini.

 

Gold bergerak dengan cantik sekali. Melihat market gold seperti ini anda boleh entry buy dan close di kawasan zon kuning.

Sebenarnya dalam trading ni tiada yang betul-betul pasti. Semuanya adalah keberangkalian!  Sebab itulah kita kena letakkan 80%-90% dalam analisa kita..

Tapi kita kena yakinlah dengan apa yang kita buat. Tetapi jangan lupa tentang rezeki itu dari Allah

Chart bawah ni adalah target saya..

Gold nak buat new high pula..

Selalunya kalau saya nak tahu betul ke market gold ni nak naik lagi, saya akan selalu refer pada market USD index dan Dow.. Sebab dari situ saya dapat lagi tambah kepastian pada movement market gold.

So, sekarang ni USD terus melemah. SnP 500 juga jatuh teruk.. So, memang beri impact pada market gold lah.

Apa pun, anda kenalah tunggu ada signal confirmation baru boleh entry..

Nantikan cycle di mana market akan huru hara yang akan berlaku beberapa bulan dalam setahun  and now is the time ...

Sebab apa? Sebab sekarang dah nak masuk Q4 for year 2017 kan!

Lihat! Profile yang sama dengan Dow

Wow!! Memang kuat gold. Sekali 3 candle panjang-panjang..

Nampaknya market godld toward price $1300..

Jom nantikan...

Please follow and like us:
error

Dapatkan Ebook 'Knowledge Trading' Sekarang!

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Ir Sofian will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.