Indikator

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Dalam bidang trading, penggunaan indikator ini sebenarnya sangat koman dalam kalangan trader semua. Boleh kata ramai trader yang menggunakan indikator bagi mencari dan menentukan trend sesuatu pasaran. Penting ke tak penting sebenarnya indikator ni??

Bagi anda yang pernah menyertai program TG4M, sudah pasti anda tahu bagaimana penggunaan indikator ini sangat membantu anda dalam menentukan sesuatu keputusan yang anda lakukan. Setuju tak dengan statement saya ni?

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Lebih-lebih lagi, saya telah pilih beberapa indikator tertentu dan juga tunjukkan setiap kelebihan dan kekurangan masing-masing. Oleh kerana setiap indikator memainkan peranannya yang tertentu, jadinya indikator yang digunakan akan saling menyempurnakan antara satu sama lain.

So, ia sangat memudahkan trader untuk entry dalam pasaran setelah kesemua indikator menunjukkan signal yang sama.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Pentingkah Indikator??

Sudah tentulah penting. Lebih-lebih lagi bagi newbie yang baru berjinak-jinak menceburkan diri dalam bidang trading ni. Mereka hanya perlu faham akan konsep yang dibawakan oleh setiap indikator. Dah tahu konsep, memang mudah lah untuk mereka trade.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Macam kita belajar matematiklah. Tahu formula dia, senang je lah cari jawapannya. Cuba kalau silap formula. Haa… tak ke silap juga jawapannya..

Ada yang pernah bagtahu saya, dia pakai satu atau dua indikator aje untuk trade. Sebab dia rasa indikator tu senang je.

Kalau tanya pendapat saya, saya tetap berpegang kepada semua indikator yang saya ajarkan dalam program TG4M. Sebab apa??

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Sebab kita nak entry ni bukan boleh main suka-suka entry aje. Yang kita laburkan tu duit. So, kenalah buat keputusan yang tepat. Saya akan pastikan kesemua indikator menunjukkan signal trend yang sama, baru saya akan entry. Selagi tak ada confirmation, lebih baik ‘stay away’ daripada kita biarkan wang kita lebur.  Ke anda spesis tak sayang duit?? Ha ha ha..

Selain itu, penggunaan indikator ni penting dan sesuai bagi anda yang nak trade sebagai scalper atau day trader.  Anda boleh tengok dan perhatikan momentun trend, arah tuju trend, signal trend dalam jangka masa yang singkat, kita panggil short term, melalui penggunaan indikator tersebut.

gold trading, gold investment, pelaburan emas, analisis pasaran, dvd gti

Nak tahu peranan setiap indikator dan apakah indikator tersebut??

Kenalah daftar TG4M. Nanti saya terangkan panjang lebar dalam tu.. Sampai ‘hang’ kepala anda nak hadam semua fungsi indikator tersebut tu nanti. Ha ha ha.. Tak caya?? Jom register..

#irsofian #akademijl #tg4m #dvdGTI