Saya yakin ramai yang rasa sedikit keliru dengan copytrade sebab ianya benda yang masih baru lagi buat anda. Walaupun sistem copytrade ni sebenarnya dah lama wujud, tapi bagi kita ia masih lagi fresh. Tak ramai yang ambil tahu dan melibatkan diri dalamnya. Ikutkan pun masih banyak lagi broker yang belum ada sistem copytrade ni.

Saya nak buat sistem copytrade ni dari sejak lepas saya balik dari IFTA di Milan dulu. Tapi memang susah nak cari broker yang ada bekalkan sistem copytrade. Kalau overseas tu memang banyaklah. Tapi kelemahan pada broker overseas ni adalah dari sudut keluar masuk duit dari akaun ke bank tu susah. Ikutkan saya dah pernah try pun untuk buat copytrade untuk broker overseas. Tapi bila susah nak deposit duit tu, terus cancel. Itu baru susah nak deposit, entah macam mana pula withdraw kan? Kalau saya sendiri rasa susah, mesti orang yang nak follow pun rasa susah. Itu yang niat saya buat copytrade ni tertangguh.

Bertahun menunggu sampai broker di Malaysia ada tawarkan copytrade. Satu persatu saya cuba hingga jumpa yang boleh beri sistem yang macam saya nak. Kali ni jumpa lah juga broker yang ada sistem copytrade. Buat masa ini mungkin saya guna satu dulu, dan akan datang saya akan perluaskan lagi sistem copytrade ini pada broker lain.

Ada yang nak join copytrade, tapi bila kita suruh buka under broker tu dia pelik. Kalau boleh dia tak naklah buka banyak akaun kat broker-broker lain. Tapi nak buat macam mana, dah broker tu yang tawarkan sistem copytrade yang seperti yang saya nak.

Lagi satu, buat masa ni saya masih belum jumpa lagi broker yang tawarkan copyrtrade di join dari akaun trading broker lain. Mungkin sebab setiap broker mempunyai sistem tersendiri, MT4 sendiri, mempunyai spread yang tidak sama, dan beberapa faktor lain. Jadi mungkin kalau wujud akses broker lain boleh copytrade broker lain, akan wujud isu entry tak sama, ada trader dah tp, tapi investor belum dan lain-lain. Tapi kalau anda ada jumpa broker yang tawar sistem broker lain bagi akses broker lain, maklumkanlah pada saya.

Berbalik pada topik, ada yang bertanyakan kepada pihak AJL macam mana nak keluarkan duit profit yang dapat dari copytrade. Anda ada beberapa pilihan untuk macam mana nak keluarkan duit profit yang anda peroleh dari akaun copytrade. Anda boleh:

1. Keluarkan tiap kali dapat profit.
2. Keluarkan tiap minggu atau akhir bulan.
3. Keluarkan bila dah capai 1 amount yang anda nak.
4. Keluarkan bila dah cukup 100% untung.

Saya pasti anda sendiri ada perancangan anda sendiri tentang bila anda nak keluarkan wang profit anda itu. Tapi bagi sistem copytrade ni ada lain sikit dari anda trade sendiri. Sebab anda kena tunggu hingga semua transaksi ditutup atau enrty yang ada sudah close. Apabila tiada entry yang sedang floating baru anda boleh keluarkan duit profit anda itu.

Laa.. kenapa pula macam tu? Kenapa pula tak boleh keluarkan terus macam biasa? Sebenarnya ada sebab kenapa macam tu sistemnya. Yelah, anda kan sedang copy entry orang lain, dan ada profit sharing yang anda perlu agihkan pada trader yang anda follow untuk setiap entry dia yang anda ambil.

Oleh sebab itu, apabila sistem yang auto nak kirakan, dia perlukan akaun tu dalam keadaan tiada apa-apa position. Barulah dia dapat nak kira berpaa percent nak tinggal dalam akaun anda , dan berapa percent nak pindahkan ke akaun trader yang anda follow. Percent tu ikut pada yang telah disetkan oleh trader dan yang anda sendiri setuju apabila copytrade mereka.

Apabila dah tak ada posisi barulah anda boleh keluarkan duit profit anda tu. Anda boleh keluarkan masuk terus ke wallet anda, atau anda boleh masukkan ke satu akaun anda yang lain dbuka khusus untuk kumpul semua profit anda.
Tapi kalau amount yang anda nak keluarkan tu banyak, boleh aje anda terus withdraw masuk bank anda..

Seperti yang saya cakap, setiap broker memang tawarkan banyak cara untuk deposit dan wihtdraw. Tapi kebiasaannya broker akan tetapkan syarat kita hanya boleh withdraw ikut cara kita deposit dulu. Deposit guna LD, withdraw guna LD. Deposit guna kad, withdraw guna kad. Deposit guna wallet, withdraw guna wallet. Begitulah caranya.

Dapatkan Ebook

'Knowledge Trading Version 2' Sekarang!

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Ir Sofian will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.