Pesanan Kiyai Haji Maimun

Ini adalah pesanan dari salah seorang Kiyai yang boleh kita jadikan sebagai amalan. Walaupun mungkin nampak seperti remeh atau sekecil-kecil perkara, tetapi siapa tahu ia mampu membantu perjalanan kita diakhirat kelak.

Antara pesanan indahnya:

1. Jika engkau melihat seekor semut tergelincir dan jatuh ke dalam air, maka angkat dan tolonglah. Barangkali itu menjadi penyebab keampunan bagimu di akhirat.

2. Jika engkau menjumpai batu kecil di jalan yang boleh menggangu perjalanan kaum muslimin, maka singkirkanlah, barangkali itu menjadi penyebab dimudahkan jalanmu menuju ke syurga.

3. Jika engkau menjumpai anak ayam terpisah dari ibunya, maka ambil dan susulkan ia dengan bunya, semoga itu menjadi penyebab Allah mengumpulkan dirimu dan keluargamu di syurga.

4. Jika engkau melihat orang tua memerlukan tumpangan, maka tumpangkan dan hantarkanlah dia…barangkali itu menjadi sebab kelapangan rezekimu di dunia.

5. Jika engkau bukanlah seorang yang menguasai banyak ilmu agama, maka ajarkanlah alif ba’ ta’ kepada anak-anak kamu, setidaknya itu menjadi amal jariah untukmu..yang tak akan terputus pahalanya meski engkau berada di alam kubur.

6. Jika engkau tidak mampu berbuat kebaikan sama sekali, maka tahanlah tangan dan lisanmu dari menyakiti, setidaknya itu menjadi sedekah untuk dirimu.

Semoga sedikit perkongsian saya ini sama-sama dapat kita jadikan amalan buat tambah-tambah pahala kita. Daripada ianya terhenti, saya nukilkan dalam blog saya supaya ada ramai yang membacanya dan berkongsikannya pada sahabat yang lain.

Dapatkan Ebook

'Knowledge Trading Version 2' Sekarang!

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Ir Sofian will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.