Apa Itu SPREAD Dalam Pelaburan Emas?

Apa Itu SPREAD Dalam Pelaburan Emas?

Emas fizikal merupakan salah satu cabang pelabura yang juga diminati oleh ramai pelabur disebabkan kerana faktor emas itu sendiri yang mudah dicairkan. Maksud mudah dicairkan ini adalah ianya senang dibeli dan mudah dijual semula bila diperlukan.  Sebagai pelabur...
Nak Simpan Emas Atau Duit?

Nak Simpan Emas Atau Duit?

Duit adalah salah satu benda yang setiap orang mesti miliki untuk meneruskan kelangsungan hidup. Namun, bila di tanya antara duit dan emas, elok simpan yang mana? Duit ini bila-bila masa anda boleh gunakannya. Nak beli barang kat kedai ke, nak beli makanan ke, hatta...
1 Dinar = 1 Ekor Kambing

1 Dinar = 1 Ekor Kambing

Assalamualaikum. Selamat pagi sahabat semua. Hari ini saya nak kongsikan mengenai 1 Dinar = 1 Ekor Kambing. Saya rasa topik ini ramai dah tahu, lebih-lebih lagi jika awak tengok live saya di FB minggu lepas. Untuk tahun 2020 ni, saya cuba untuk buat live setiap hari...
Gold Bar VS Jewelry, Mana Lebih Bagus?

Gold Bar VS Jewelry, Mana Lebih Bagus?

Hari ini saya nak bagi pencerahan mengenai apakah perbezaan antara emas bar dan barang kemas. Emas bar ni atau kita panggil bullion atau wafer adalah emas yang berbentuk seperti segi empat tepat. Berat emas bar ini ada banyak, ada 1kilo, 100g, 50g, 10g hatta 1g pun...
Sentimen Pengaruhi Harga Gold?

Sentimen Pengaruhi Harga Gold?

Assalamualaikum.. Hari ini saya ada buat video live di fb page saya. Saya kongsikan topik berkenaan “2020, Gold Membuat Comback. Throwback Krisis 1998/2008”. So sepanjang saya live, ada beberapa perkara yang saya nampak masih memerlukan pencerahan. Maka...
2020, Harga Emas Naik

2020, Harga Emas Naik

Melihat kepada keadaan pasaran emas dunia, harga emas dijangkakan bakal naik pada tahun 2020 nanti.  Jom kita flashback apa yang berlaku pada pasaran emas sepanjang tahun 2019 ini. Harga emas paling tinggi dicatat adalah pada harga $1556.92/auns yang bermula pada...