Irsofian.com

Irsofian.com menyediakan info-info mengenai perkembangan ekonomi serta info terkini pasaran emas dunia. Didalam ini juga info mengenai tips-tips dalam segala aspek pelaburan yang ramai tidak tahu selama ini..
More Info
Pengeluaran i-Sinar KWSP Bersayarat Pula?

Pengeluaran i-Sinar KWSP Bersayarat Pula?

Sebelum ini kecoh dan panas isu berkenaan pengeluaran wang caruman dari i-Sinar KWSP sama ada dibenarkan atau tidak dan bersyarat atau tidak. Ia juga rentatan dari wabak covid-19 yang melanda sejak dari awal tahun hingga membantutkan ekonomi negara dan masyarakat....

Makanan Kita Halal Atau Haram?

Makanan Kita Halal Atau Haram?

Assalamualaikum & selamat sejahtera semua warga blog. Hari ni saya terpanggil untuk berkongsi tentang isu sumber makanan kita adakah halal, haram atau syubhah. Sebenarnya ianya adalah rentetan daripada berita-berita yang keluar tentang bahan mentah yang di bawa...

Bekalan Logam Emas Bakal Habis?

Bekalan Logam Emas Bakal Habis?

Betul ke bekalan emas mentah dijangka habis dilombong pada tahun 2050? Digembar-gemburkan bahawa logam tersebut hanya berbaki 20% sahaja. Berdasarkan kenyataan Eric Leong, pengurus besar MS Gold Crafts Industries Sdn Bhd menyatakan bahawa produksi emas dunia telah...

Chart Pattern Triangle Dalam Pasaran

Chart Pattern Triangle Dalam Pasaran

Chart pattern jenis triangles ini sebenarnya ada 3 jenis iaitu Symmetrical Triangles, Ascending Triangles dan Descending Triangles. Bab chart patter ini anda boleh dapatkan dalam buku Mudahnya Belajar Teknikal Analisis yang AJL keluarkan atau pun lihat infonya di fb...

Perlantikan Ir Sofian Dalam DPMMS

Perlantikan Ir Sofian Dalam DPMMS

    Tahun 2020 ini boleh katakan tahun saya sangat sibuk dengan urusan-urusan selain dari syarikat saya. Kali ni saya terlibat pula dengan DPMMS atau nama panjangnya adalah Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Selangor. Pada 15 Ogos lepas saya telah pun diantik menjadi...

Harga Emas Naik Aje! Bila Nak Turun?

Harga Emas Naik Aje! Bila Nak Turun?

Hai. Assalamualaikum. Hari ini saya nak kongsikan dengan anda berkenaan EMAS. Oleh sebab ada yang bertanya pada saya bila harga emas nak turun sebab nak beli emas. Adakah waktu sekarang ni emas tengah turun? Jadi saya rasa syok nak kongsikan sekali dengan anda semua...

3 Tips Jana Emas Dengan Emas – Ir Sofian

3 Tips Jana Emas Dengan Emas – Ir Sofian

Emas adalah salah satu pelaburan yang sangat bagus untuk anda kembangkan aset dan kekayaan anda. Walaupun ia memakan masa yang lama kerana pelaburan emas ini sesuai untuk tempoh jangka masa yang panjang, tetapi ia sangat berbaloi. Saya sangat sarankan untuk anda...

Jangan Simpan Emas Di Ar-Rahnu

Jangan Simpan Emas Di Ar-Rahnu

Bila saya cakap jangan simpan emas di Ar-Rahnu, ramai yang triggered. Ramai yang marah. Ramai nak tahu kenapa pula tak boleh? Eh!.. Nanti dulu. Sabar. Dengar dulu apa yang saya nak katakan. Ar-Rahnu adalah tempat untuk anda pajakkan emas anda dan cairkan emas anda...

Apa Itu SPREAD Dalam Pelaburan Emas?

Apa Itu SPREAD Dalam Pelaburan Emas?

Emas fizikal merupakan salah satu cabang pelabura yang juga diminati oleh ramai pelabur disebabkan kerana faktor emas itu sendiri yang mudah dicairkan. Maksud mudah dicairkan ini adalah ianya senang dibeli dan mudah dijual semula bila diperlukan.  Sebagai pelabur...

Konsep Maal Hijrah Dari Sudut Trader

Konsep Maal Hijrah Dari Sudut Trader

Assalamualaikum & Salam Maal Hijrah. Bersempena Maal Hijrah ni, saya ada sedikit perkongsian yang nak dikongsikan bersama anda semua. Sebelum itu, jom kita lihat semula apakah sejarahnya maal hijrah ini hingga diangkat menjadi hari special buat kita semua yang...

Fungsi Indicator Stochastic Sebagai Kunci Entry

Fungsi Indicator Stochastic Sebagai Kunci Entry

Sebelum ini saya dah terangkan mengenai fungsi indikator bollinger band, jadi untuk hari ini saya nak dedahkan kepada anda satu indakator yang menjadi KUNCI untuk anda entry dalam pasaran. Tapi anda perlu faham bahawa indicator ini hanya pemudah cara untuk anda lihat...

Fungsi Indicator Bollinger Bands

Fungsi Indicator Bollinger Bands

Setiap trader pasti tahu mereka perlu kuasai ilmu-ilmu dalam trading bagi membolehkan mereka ini trade dengan betul. Hendak ambil keputusan antara buy dan sell juga memerlukan kefahaman mendalam tentang trading. Apa tanda yang menunjukkan boleh buy dan apa tanda yang...

Apa Itu Supply & Demand Dalam Trading?

Apa Itu Supply & Demand Dalam Trading?

Supply & Demand Jika sebelum ini saya dah ada buat posting mengenai strategi support dan resistance, untuk kali ini saya nak terangkan pula mengenai strategi supply dan demand. Walaupun ia mungkin nampak lebih kurang sama dengan SnR, tapi ada kelainannya juga....

Macam Mana Nak Withdraw Duit Profit Dari Copytrade?

Macam Mana Nak Withdraw Duit Profit Dari Copytrade?

Saya yakin ramai yang rasa sedikit keliru dengan copytrade sebab ianya benda yang masih baru lagi buat anda. Walaupun sistem copytrade ni sebenarnya dah lama wujud, tapi bagi kita ia masih lagi fresh. Tak ramai yang ambil tahu dan melibatkan diri dalamnya. Ikutkan pun...

Target 1% Profit Sehari Untung Ke?

Target 1% Profit Sehari Untung Ke?

Kebiasaannya apabila ada yang tanya saya berapa % sesuai untuk target profit sehari, saya akan jawab targetlah 1% sehari. Itulah paling-paling cikai atau rendah. Jangan tamak untuk target banyak-banyak pula. Sebab apa saya cakap macam tu? Cuba anda bayangkan jika anda...

How To Plan Your Journey In Trading?

How To Plan Your Journey In Trading?

Jika anda ingin terlibat dalam dunia trading, apakah perancangan dan matlamat anda? Jika belum ada, anda sudah boleh mula merancang sebab hidup ini kita kena ada matlamat. Barulah perjalanan yang kita lalui tu akan menuju ke hala tuju yang kita inginkan. Jika tidak,...

Macam Mana Nak Join CopyTrade? Ini Prosedurnya!

Macam Mana Nak Join CopyTrade? Ini Prosedurnya!

Ada yang tanya pada team AJL macam mana nak join copytrade ni.. Ada juga yang terpinga-pinga macam mana prosedur nak join ni? Meh sini kami bagitahu anda bagaimana utk join copytrade #algogold kami ni.. Step by Step: 1. Jika anda whatsapp, kami akan minta anda isi...

Bounce & Break Dalam Trading

Bounce & Break Dalam Trading

Setiap pergerakan harga ada naik dan turunnya. Jika anda dapat memahami bounce dan break dalam trading, ia akan dapat membantu anda untuk membuat keputusan entry. Bounce Bounce adalah lantunan atau u-turn atau reversal dalam trading. Ia terjadi apabila harga tidak...

Apa Itu Flag Pattern?

Apa Itu Flag Pattern?

Flag Pattern Chart Pattern merupakan salah satu strategi yang anda boleh gunakan dalam membantu analisis anda. Oleh kerana setiap pattern menunjukkan signal tertentu, jadi anda boleh gunakan pattern-pattern ini bagi membantu analisis dan entry anda lebih baik. Sala...

Moving Average Indicator Pilihan Ramai?

Moving Average Indicator Pilihan Ramai?

Moving Average adalah salah satu indikator yang disukai ramai. Nama timangan atau nama pendeknya yg lebih terkenal ialah MA. MA ini tercipta hasil dari purata pergerakan harga bagi tempoh masa tertentu bergantung kepada sela masa dan period yang anda pilih. Sebagai...

5 Rules of Trading

5 Rules of Trading

Perjalanan dalam dunia trading sememangnya sangat mencabar. Jika trader tidak berpegang kepad rules yang ditetapkan, mungkin sahaja trader boleh tersungkur dipertengahan jalan atau berpatah balik ke garis pemula. Antara rules yang boleh trader ambil jadikan pegangan...

Market overview: 13th August – 19th August 2017

Market overview: 13th August – 19th August 2017

Assalamualaikum & Good Morning All Trader.. Jika minggu lepas market gold masih lagi tercari-cari kemanakah arah yang dia sepatutnya pergi, walaupun dalam keadaan up trend. So, bagaimanakah pula pada minggu ini?? Adakah market gold akan membuat penurunan??  ...

Market overview: 6th August – 12th August 2017

Market overview: 6th August – 12th August 2017

Assalamualaikum & good morning all traders Jika minggu lepas market gold telah melepasi garisan zon kuning dan membuat rejection pada price $1274. Selain itu, terdapat juga big news pada minggu lepas yang membawa kesan kepada market selama lebih 2 minggu. So, apa...

Konsep Maal Hijrah Dari Sudut Trader

Konsep Maal Hijrah Dari Sudut Trader

Assalamualaikum & Salam Maal Hijrah. Bersempena Maal Hijrah ni, saya ada sedikit perkongsian yang nak dikongsikan bersama anda semua. Sebelum itu, jom kita lihat semula apakah sejarahnya maal hijrah ini hingga diangkat menjadi hari special buat kita semua yang...

3 Perkara Saling Berkait Tapi Berbeza

3 Perkara Saling Berkait Tapi Berbeza

Hai. Hari ni saya nak kongsikan mengenai 3 perkara yang saling berkait, tapi mempunyai maksud dan posisi yang berbeza. Wah... Apa itu ye? 1. BAKAT Apa itu bakat? Bakat ini adalah apa yang terhasil dari kurniaan Allah pada hambanya yang terpilih dalam sesuatu perkara....

Ilmu Trend Predicting (STS) Umpama Anda Snorkeling

Ilmu Trend Predicting (STS) Umpama Anda Snorkeling

Assalamualaikum wmt wbkt.. Terima kasih sebab masih sudi lagi mengikuti perkembangan saya di blog saya ini. Walaupun saya ni jenis jarang sedikit nak kongsikan isu-isu semasa saya di blog saya ni, almaklumlah, sibuk dengan urusan kerja, Tapi, ada masa bila saya rasa...

Tak Pandai Bisnes, Tapi Ada Otak?

Tak Pandai Bisnes, Tapi Ada Otak?

Assalamualaikum… Hari ni saya nak kongsikan satu perkara iaitu berkenaan orang yang tak pandai nak berbisnes, tapi mereka ini ada otak. Bunyi macam kasarkan.. Tapi nak tahu apa dia, kenalah baca apa yang saya nak kongsikan ni.. Nak Buat Duit? Anda nak buat duit?...

Last TG4M 2018 Penuh Bermakna

TG4M Terakhir 2018 Semalam program Trade Gold For Money (#TG4M) adalah yang terakhir kalinya untuk tahun 2018 ini. Walaupun keadaan hall yang selalu saya gunakan dalam keadaan renovate, tapi program TG4M tetap juga dijalankan seperti yang dirancangkan. Cuma ia tidak...

Nak Racun Atau Ubat?

Nak Racun Atau Ubat?

  Racun @ Ubat? Dato Dr Fadzilah Kamsah pernah pesan "Maafkanlah orang lain masa nak tidur". Sebab apa?? Supaya kita tak tidur dengan bermacam-macam permasalahan. Tak tidur dengan hati yang tidak tenang, tidak tenteram. Tak tidur dalam keadaan berdendam. [images...

Nak Jadi Bisnesman & Pelabur?

Nak Jadi Bisnesman & Pelabur?

Ini kisah perjalanan hidup saya yang dari seorang engineer, menjadi bisnesman dan menceburi pula bidang pelaburan dan jadi pelabur. Harap kisah saya ini boleh jadi sumber inspirasi anda semua yang membaca.. Kita start cerita tahun by tahun eh! Tahun 2003/2004 Semasa...

My Robot Its Finally…

My Robot Its Finally…

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera.. Hari ni saya nak kongsikan berita baik buat anda semua tau.. Berita baiknya adalah robot saya cipta dah hampir 90% nak complete dah.. Sekarang ni masih lagi dalam proses testing dan updating.  Lagi 10% lagi saya reserve kan...

Inginkan info pasaran emas setiap hari?

Kami sentiasa memberi info terkini kepada mereka yang berminat untuk tahu dan mendapat newsletter dari kami.

Isi butiran anda dibawah dan setiap hari anda akan mendapat info terkini dari kami!